Géza Szilvay ble født i Budapest i 1943. Han studerte fiolin på Béla Bartók Conservatory, og fiolindidaktikk ved Budapest Music Academy hvor han ble uteksaminert i 1966. Han studerte også jus og politisk vitenskap ved ELTE University i Budapest og tok sin doktorgrad i 1970. Han har undervist på fiolin ved East Helsinki Music Institute, og også ved Sibeliusakademiet. Det kjente Helsinki Junior Strings (nå kalt Helsinki Strings) ble grunnlagt av Géza Szilvay og cellisten Csaba Szilvay i 1972. Sammen ledet de orkesteret fram til 2010.

Szilvay-brødrene har vunnet internasjonal anseelse både som strykerpedagoger og som dirigenter og lærere for strykeorkestre. For sitt arbeid med ungdom og kultur har de blitt tildelt flere priser både i Finland og Ungarn

Colourstrings-metoden, som er utviklet av Szilvay-brødrene, har vunnet internasjonalt renommé og undervises nå etter i hele verden. I mange land er det etablert egne Colourstrings-institutt, skoler, sentre og stiftelser. De har som mål å gjennomføre og fremme denne undervisningsidéen, basert på Kodalys filosofi, der barnet er i sentrum.

Szilvays undervisningsmetode har hatt sterk innflytelse på musikkutdanningen i Finland. En stor del av hans elever har blitt profesjonelle musikere. På 70- og 80-tallet inspirerte han foreldre og barn med sine fjernsynsprogram «Mini Fiddlers in Music Land»; 55 episoder der fiolinpedagogiske elementer ble lurt inn gjennom besøk til forskjellige steder i Music Land.

I 2012 startet han opp prosjektet «International Minifiddlers» der hans Colourstrings-klasser/undervisning blir kringkastet live gjennom et videokonferansesystem. Prosjektet har følgere i hele verden og er i stadig utvikling.

www.colourstrings.fi